Appelsinhytta har sitt navn fra den gang appelsiner alltid var med på tur og dette stedet var et fint sted å ha en liten pause på vei opp til Jøkulhytta.
Bråstoppsteinen ligger øverst i bakken øst for Finnsbergvatnet. Pga trakteffekten kan vinden øke voldsomt på her og navnet er fra da en kiter som skadet seg stygt på denne steinen.
Danskeskaret har navn etter en gruppe danske speidere som ble overrasket av snøstorm i juni. To av de omkom og det er satt opp en minnestein.
Farmorsteinen er oppkalt etter en farmor Liv Knive som tok med seg barnebarna og fortalte skrøner om hvem som bodde der. Det er en hyllest til alle bestemødre.
Finseøya ligger midt i sundet som nesten deler Finsevann i to. Her er det gjort arkeologiske funn av redskaper og ildsted fra en 8500 år gammel steinalderbosetning. Selv etter at isen er frosset godt til kan det være noe strømninger under isenmellom øya og Finseneset. Dette er sannsynligvis forklaringen på at en lokalkjent skigåer gikk gjennom isen en gang i januar.
Framheim på Finse er den eneste rekonstruksjon av hytten som ble brukt av Roald Amundsen og hans menn under den aller første ekspedisjonen til Sydpolen i 1910-1912.
Geiterygghytta er en betjent DNT hytte som ligger en fin dagstur nord for Finse. De ivrigste klarer å ta dette som en fin rundtur der man går nordover via Kyrkjedøri og Omnsbreen på vei hjem eller motsatt.
Hoth er navn på en isplanet i Star Wars universet. Handlingen på denne planeten fra filmen The Empire Strikes Back som ble filmet på Finse i 1979. I denne oversikten finner man hvor og hva som ble filmet. På detaljkartet til skilaget er det valgt ut lite område kalt “Hoth”. Dette er fra begynnelsen av filmen, der Luke gir beskjed over radio. Her kan du se et klipp, ca 1.30 ut i denne videoen på YouTube:
Josephines Camp er oppkalt etter Josephine Diebitsch Peary. I 1908 dro hun for å se etter mannen sin som var på Grønland for å finne veien til Nordpolen. Dette ble de laget film av og deler av filminnspillingen foregikk på Finse. Filmen heter Nobody wants the night og har Juliet Binoche i hovedrollen.
Jøkulhytta ligger på et skjær oppe på Hardangerjøkulen. Den har ovn og ved og står ulåst. Skiløypa Jøkulrunden passerer her når forholdene på breen er så gode at den blir merket, men det er ingen sti her sommerstid.
Kakaosteinen. Noen ganger trenger man et turmål som er veldig nært. Mange familier har nok sin egen kakaostein, ofte en som er rett i nærheten når vinden er sterk eller motivasjonen er svak. Denne steinen representerer alles lokale kakaosteiner.
Klemsbu eies og drives av Hotel Finse 1222. Hytta er reist til minne om Andreas Klem, som var hotelldirektør på Finse. Driften er i stor grad basert på dugnadsinnsats og hvis du ønsker å være vertskap så kan du ta kontakt med hotellet. Hytta er kun åpen på gitte tidspunkt (de fleste helgene fra starten av januar til midten av mai) på vinterstid for servering. Turen til Klemsbu vestvendt kvistes normalt av hotellet i januar, mens hele Klemsburunden kvistes noe senere ute i sesongen.
Knaisebukta. Ukjent opphav til navnet. Send gjerne en epost til finseskilag@gmail.com hvis du vet noe om dette navnet.
Kondistoppen. Navnet er fra når brekursene til DNT gikk fra Finse til Blåisen og det var noen som skulle imponere med å legge inn et ekstra moment ved å turen over toppen. Det hendte at noen gikk for hardt ut, og gikk på en smell i den første lange bakken. Toppen kalles også Latmannshaugen etter de som ikke kom seg helt til Appelsinhytta.
Krækkja er en betjent DNT hytte som sørøst for Finse. Mange har dette som et fint lunsjsted på skiseiltur mellom Finse og Ustaoset.
Lengjedalsbu er en av Lord Garvaghs gamle steinbuer bygget i siste halvdel av 1800-tallet som infrastruktur for reinsdyrjakt. Hytta er åpen. Hvert år er det 11000 mennesker som ifm Skarverennet passerer tett på denne hytta.
Lille Finsenut. Ligger rett vest for Finse og er et fint mål for toppturer. Her får du mye utsikt for innsatsen!
Memorgebui ligger i et veldig fint område som få finner veien inn til. Dette er en gammel Lordehytte satt opp som jaktbu.
Minneplakett. Denne er satt opp på lat = 60.581912, lon = 7.485992 og er til minne om Maurice Busch-Christensen som døde i dette området i 1955. Du finner plaketten noen meter nord for selve toppen. Plaketten vender mot nord, med ryggen til Jøkulen og ansiktet mot toppen ser du den lettest.
Monsterbakken er oppkalt etter avslutningsetappen i Tour de Ski i Val de Fiemme, hvor utøverne klatrer 420 meter på 3,6 km. Monsterbakken på vei mot Jøkulhytta er riktignok “bare” ca 1000 m lang, men det er hele 240 høydemetre, så den er mye brattere!
Nansenskavlen
Shackletonvarden
Skiftenøkkelvatnet har to forklaringer: Fasongen på vannet ligner litt på en skiftenøkkel.
Skytebanen. Her var det en skytebane tidligere.
Torsdagsvatnet er det høyeste vatnet i Lengjedalsvassdraget. Navnets opprinnelse er ukjent, men vi gjetter på at det ble fanget mye fisk der en torsdag.